Fitlap.ee: 3 tervislikku pühaderetsepti

Jõulud on Eestis traditsiooniliselt selline püha, kus toidu pealt kokku ei hoita. On ju teada-tuntud vanarahvatarkus, et jõuluõhtul peaks viljasaagi edenemiseks sööma kas 7, 9 või lausa 12 korda õhtu jooksul. Mõelda vaid – 12 korda ühe õhtu jooksul süüa!

Õnneks või kahjuks tulevad meie teraviljatooted suures osas ikkagi poelettidelt ning seetõttu ei pea ka viljaõnne tagamiseks ühe õhtu jooksul nii palju kordi sööma. Tegelikult meie soovitame ikkagi ka pühade perioodil oma toitumist mõistusega võtta. Loomulikult ei pea endale kõike head-paremat ära keelama, meil on toitumiskavas täitsa olemas ka patutoidukord, mida lausa soovitame kord nädalas endale lubada.

Veel parem on aga see, et ka jõuluroad saab valmistada tervislikus võtmes ning nii saame olla kindlad, et me ei võta uut aastat vastu suurte süümepiinadega ning uue aasta lubaduseks ei saa olema jälle „1. jaanuarist hakkan tervislikult toituma“, vaid võime endale järgmiseks aastaks hoopis toredamad eesmärgid seada, sest toitumisega ongi juba kõik korras.

Omalt poolt jagame kolm mõnusalt jõulust retsepti. Kogused on toodud välja ühele keskmisele naisele. Kui soovid teada, millised sulle täpselt parajad oleksid, siis logi sisse ja vaata järgi.

Kanafileerullid mozzarellaga
40 griis (pruun, punane, must)
40 gmozzarella juust (rasva 20%)
95 gbroilerifilee (kanafilee)
5 goliiviõli
40 gpaprika
Maitseks:sool (meresool või värviline); till; pipar
  • Keeda riis tasasel tulel pehmeks. Maitsesta.
  • Tambi kanafilee kile vahel õhemaks. Maitsesta maitseainetega.
  • Lõika paprikast õhukesed viilud.
  • Laota mozzarella ja paprika kanafileele ja keera rulli.
  • Vajadusel kinnita rull hambatikkudega.
  • Määri pealt õliga ja küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 15 minutit.
Vürtsised pošeeritud pirnid
130 gmaitsestamata kohupiim (rasva 0,5%)
15 gkookoshelbed
200 gpirn
125 gmaitsestamata jogurt (rasva 2,6%)
Maitseks:Santa Maria hõõgveini maitseaine-segu; jõulumaitseline tee
  • Koori pirn, aga jäta vars alles.
  • Võid pirni pooleks lõigata, aga ka terveks jätta.
  • Pane potti Santa Maria hõõgveinisegu ja teekotike.
  • Vala peale keev vesi ja aseta vee sisse pirn.
  • Keeda umbes 15-20 minutit, kuni pirn on pehme.
  • Serveeri jogurti, kohupiima ja kookoshelbe seguga.
Tervislikud piparkoogid
30 gindia pähkel
50 gdatlid, kuivatatud
5 gmandlijahu
5 gtoorkakao pulber
Maitseks:ingveripulber; piparkoogivürts; kaneel;
sool (meresool või värviline); vanilje
  • Leota datleid tunnike vees ning kurna.
  • Pane kõik koostisosad ühte kaussi ning purusta saumikseriga ühtlaseks massiks. 
  • Vürtse lisades maitse tainast ja lähtu vajadusel enda maitsemeelest.
  • Pane külmkappi tahenema, ideaalis kogu ööks.
  • Rulli tainas lahti (ära liiga õhukeseks rulli) ning vormi endale sobiva kujuga piparkoogid.
  • Küpseta 180 kraadises ahjus 15-20 minutit. 
  • Jälgi pidevalt piparkooke.
  • Soovitan teha neid piparkooke kahe- kuni neljakordse koguse (taigna kaal kokku ca 500g).

Heikki Mägi

Heikki on fitlap.ee keskkonna looja ja peatreener ning toitumisnõustaja.

Lisa kommentaar